Opnieuw sirenes bij de gemeentehuizen

Dinsdag even voor twaalf klinken er weer sirenes bij verschillende gemeentehuizen in het land. Op die manier willen de politiebonden de aandacht blijven vestigen op hun acties voor een goed vroegpensioen. Zo blijft ook tijdens de zomermaanden het onderwerp in de gedachten van besluitvormers en werkgevers.

Al sinds begin dit jaar voeren de politiebonden actie voor een fatsoenlijke Regeling voor vervroegd uittreden (RVU). Door de zwaarte van het werk moeten politiemensen ervoor kunnen kiezen om eerder met pensioen te gaan. Om die keuze mogelijk te maken, dienen er wel afspraken met de fiscus te komen. Anders boeten de politiemedewerkers die kiezen voor een vroegpensioen, te veel in op hun inkomen. Voor deze fiscale afspraken is vervolgens wel de medewerking van de regering en van de werkgevers uit het bedrijfsleven nodig. De RVU-acties van de politiebonden richten zich daarom vooral op deze twee groepen.

Waarom bij de gemeentehuizen?
De sirene-acties bij de gemeentehuizen zijn vooral bedoeld om een signaal aan burgemeesters te geven. Op de allereerste plaats is dat vanwege de link die zij vanuit hun positie hebben met de regering. De politiebonden hopen dat ze de wensen van de politiemedewerkers doorspelen aan hun minister en ministerie. Om ook via die weg het signaal in regeringskringen terecht te laten komen. De actie is verder specifiek op burgemeesters gericht vanwege hun nauwe contacten met de politie en hun kennis van het politiewerk. Als geen ander weten ze hoe zwaar het politiewerk kan zijn. De hoop is dat ze daarom de geluiden vanuit de politie doorspelen binnen hun politieke en bestuurlijke netwerken.

Ook tijdens de vakantie
Een andere belangrijke reden voor de wekelijkse sirene-actie is om duidelijk te maken dat het belang van een goed vroegpensioen ook tijdens de zomermaanden niet vermindert. Sterker nog, voor politiemedewerkers is het ‘één voor twaalf’ als het gaat om de RVU. Daarom lopen de andere acties voor een goed vroegpensioen ook gewoon door. Nog steeds worden er geen bekeuringen uitgeschreven voor lichte overtredingen. En ook de actie waarbij deurwaarders tijdelijk niet worden ondersteund, gaat onverminderd verder. 

Veel aandacht in de media
De eerste sirene-actie heeft de nodige aandacht getrokken van de media. Kranten, nieuwssites en sociale mediakanalen hebben er melding van gemaakt. Natuurlijk is de hoop dat dit ook bij de vervolgacties het geval zal zijn, want zo blijven de RVU-doelen van de politiebonden in gedachten. Het Landelijk Actiecentrum (LAC) wil hier in elk geval nadrukkelijk aan bijdragen. Daarom de vraag om foto’s en filmpjes van de sirene-acties met ons te delen door ze te mailen naar info@politieacties.nl.

Vergelijkbare berichten