Politiewerk, zwaar werk?! (2)

Op 27 maart komen we opnieuw in actie voor de Regeling Vervroegd Uittreden voor de politie! Dat verdienen ze omdat ze dag in en dag uit te maken krijgen met zowel fysieke als mentale uitdagingen. Hoeveel impact het werk kan hebben op een politievrouw of -man proberen we te laten zien en horen in deze rubriek.

Connie Smits is operationeel expert bij AVIM (Vreemdelingenpolitie) in de eenheid Oost-Brabant. Connie heeft de dagelijkse leiding over de teams: handhaving en toezicht en het team identificatie en registratie. Ze kijkt welke werkzaamheden er liggen, wat er moet gebeuren, hoe het zit met de capaciteit, of er mensen uitgevallen zijn en zorgt voor de personele randzaken die daarbij horen. Bij AVIM werken over het algemeen wat oudere mensen die vanwege de hoge werkdruk en de verminderde capaciteit sneller uitvallen. Volgens Connie moet de politiek rekening houden met het zware mentale werk van politiemensen en moet daarom de Regeling Vervroegd Uittreden zeker blijven en structureel ingevoerd worden. 


Robert Kat (63) werkt als wijkagent in Den Haag. Regelmatig wordt hij uit zijn wijk gehaald om bij te springen op de noodhulp, omdat daar niet voldoende capaciteit is. Robert baalt hiervan omdat hij als wijkagent juist de verbinding maakt met de mensen om escalaties te voorkomen. Ook Robert zijn vrouw is agent. Bij thuiskomst merkt hij regelmatig dat zijn vrouw niet kan slapen, vanwege gebeurtenissen die ze meemaakt tijdens de dienst. Ook Robert zelf heeft het mentaal zwaar gehad nadat hij in een week te maken kreeg met vier dodelijke slachtoffers, hij twijfelde zelfs of hij wel door moest gaan met zijn politiewerk. Robert zette door, omdat hij naast dit zware mentale gedeelte, hij zijn werk ook het mooiste vindt wat er is. Volgens Robert moet de RVU-regeling blijven voor zowel de oudere collega’s, maar ook de jongeren, want zo zegt hij: “Strijden we er nu niet voor, dan komt de regeling nooit meer terug en daar heeft iedereen last van.”

Maurice Makkinga (62) is trajectbegeleider bij district A in Den Haag. Hij werkte jaren als hulpofficier van justitie en als agent en kwam regelmatig in aanraking met de dodelijke incidenten. Na 40 jaar dienstverband merkt hij dat dit verleden hem niet in de koude kleren is gaan zitten. In de video vertelt hij waarom hij vindt dat de regeling structureel moet worden en waarom politiewerk toch echt onder de categorie zwaar werk moet vallen.

Vergelijkbare berichten